2012. augusztus 17., péntek

Couchsurfing - es tapasztalat NYC ben!

Mivel fel 4 re mar megerkeztem, Leohoz csak 7re mehettem az Astoriara, azt se tudtam, hova legyek el a csomagokkal. Elsetaltam a Central Parkig, ott egy padra leultem, neztem az embereket, cigiztem, almat ettem, vizet ittam, gondoltam mindjart elokapom a laptopot is...:) Ugy neztem ott ki mint egy csoves. De komolyan. Tiszta izzadt voltam, faradt meg minden. Izgultam az miatt is, hogy mi lessz ezzel a sraccal meg a szallassal. Irtam MZ nek hogy ott vagyok, o eppen valami foto kiallitast nezett meg, de megigerte ha vegez arra jon. Nem is tudom mennyi ideig ucsoroghettem ott, de egyebkent jol is esett az a semmit teves, mert mar kivoltam purcanval. Kozben egy srac a melettem levo padra letelepedet, azt par perc elteltevel odamereszkedik hozzam hogy keszitsek rola par kepet. Hat mondom jo, szivesen, azt ott elkezdtem fotozni a sracot, a draganak meg egy kep sem tetszett, meg egyet meg egyet kert azt ott pozolgatott nekem. Hat en ugy kellett rohogjem, rosszabb volt mint egy lany :D Kozon irtam Vivinek is, aki mar a hugaval logott a varosban, megbeszeltuk, hogy miutan lejonnek az Empire - rol osszefutunk egy sorre. Elso talalkozas vele. Juhuuu!




Meg lo szag is volt, de eskuszom akar hogy hangzik de jol esett, azert mert olyan feeling volt mintha Kapolnason lennek, eppen valahol a mezzon vagy hasonlo helyen, mivel nekunk is van lovunk, ketto is, mar megszoktam ezt a 'szagot'. 


Kozon megerkezett MZ is, jo volt ujra latni ot, pedig penteken valtunk el csak. Ott eldumalgattuk az idot, azt lassan mar ott jart az ido, hogy elindultunk hazafele. Mivel o a Broadway en lakott en meg az Astoriara kellett mennem, igy egy metroval tudtunk menni, en csak ket megalloval kellett tovabb menjek. Izgultam elegge, hisz nem tudtam mit varhatok ettol a Couchsurfingtol. Mondtam is neki, hogy majd irok, hogy mi a szitu. 

Ahogy leszalltam a metrorol, akkor jutott eszembe, hogy basszus en nem is irtam le a lakas cimet, csak azt hogy Astoria Blvd on kell leszallnom, es a lakas ott kene valahol legyen a sarkon, a benzinkut mellett. Leszallok, korulnezek, latom ket benzinkut van, az ut ket oldalan. Nah hat az egyiknel letelepedtem, potyogtem Leonak, hogy itt lennek, es h kuldje el ujra hogy hanyas szamba lakik. Nem valaszol....eltelik ot perc, meg mindig semmi...talan mar tiz is,meg mindig semmi....nah ekkor mar kezdtem izgulni, azon tortem az agyam, hogy akkor most erre az ejszakara hostelbe kene mennem es hatha kapok valami mas szallast a couchsurfingen egy nap alatt. 

Ahogy ott allok, egy auto le is lassitott melettem, hat Leo van benne es egy csaj kukucskal ki az autobol. Mondja, hogy leparkolnak hatul, azt ele jon nekem ajtot nyitni. Nah ekkor egy kicsit megnyugodtam, meg csaj is volt vele, sza igy mar nem volt para. Jon is, bemutatkozunk egymasnak, mar szimpatikus volt egybol, kerdezte honnat jovok, hol jartam eddig stb.... Felmegyunk a lakasara, nem nagy, de ellehetett ferni. Egy szobaja volt neki, kicsi konyha meg nappali feleseg ahol volt egy kanape + furdo. A lany is nagyon szimpatikus volt, lengyel, mondta hogy az ekszaka, vasarnap ott fog aludni o is, de Leoval. Es akkor elmeselte a lany a sztorit, hogy penteken jott o is ide couchsurfing altal egy ejszakat tervezett maradni, Long Island on lakik es csak 3 honapra van itt Amerikaban. Nah az a lenyeg, hogy ezek penteken nagyon osszemelegedtek Leoval, azota folyamatosan egyutt vannak, es igy alakult, hogy tovabb maradt. Ekkor meg mondja Leo hogy meg egy lany van itt, a csomagjaira ra is mutatott, aki 3 ejszakat itt fog aludni, a foldon mivel hogy en elobb jeleztem hogy jovok, neki meg egy ilyen last minutos kerese volt, mondta  alnay hogy barhol elalszik csak teto legyen a feje folott. O egy nemet lany egyebkent. Sza igy alakult, hogy Leonak megesett a szive rajta is es befogadta. Ekkor en meg nem talalkoztam a nemet lannyal valahol kint volt a varosban. Kicsit beszelgettunk meg, tok aranyosak voltak, mar lattam, hogy itt nem lessz problema, nincs miert aggodni. Odaadtam az ajandekom Leonak, egy doboz ferero rocher-t, ugy orvendett neki, mondta, hogy ez az egyik kedven csokija. :) Lengyel lany egybol telefonszamat ideadta, facebookon felvett baratnak, hogyha majd valamikor Lengyelorszagba akarok menni,szivesen ad szallast, Varsoban lakik. Fogok elni vele mindenkepp, nem felejtem en el az ilyeneket :P. MZnek is potyogtem, hogy nyugi van, nem lessz itt gond e shogy 2 masik lannyal leszunk egyszerre elszallasolva. Hamar osszekaptam magam azt el is indultam egyszer MZ vel talalkozni az Broadwayen azt onnat egyutt mentunk tovabb a Times Squarre. Ekkora mar esett is, vihar volt, Vivieknek gond is volt az Empireen, nem engedtek ki oket. Ekkor nekem olyan jol esett az az esso komolyan, egyet fagyiztunk azt setaltunk az essoben MZvel a Times Square en, keszitettunk nehany kepet is....



















Nem sok idore ra Viviek is megerkeztek. Tok jo fejek voltak, a tesoja, Laura is. Szegeny mar jo faradt volt igy utazas meg buli meg minden utan. Beultunk egy helyre sorozni, kozben jokat beszelgettunk, orultem nekik nagyon, hogy vegre ez is osszejott, szemlyesen talalkozni, hiszen mar olyan reg tartsuk a kapcsolatot neten, mar van vagy egy eve, meg otthon voltam. :)  Ugy mondtunk, mitha ezer eve ismernenk egymast, egyaltalan nem volt az az erzes, hogy en most tallakoztam vele eloszor. De komolyan, olyan volt mintha egy regi ismerossel talalkoztam volna. 


Hja sorozes elott azert meg egy fagyit lenyomtam :)


A Koncz lanyokkal! Kicsit izgultam, hogy majd Laurat nem engedik be, de a fake id mukodott, pedig meg le is volt jarva lol.....


Ugy tunik mintha reszegek lennenk, de nem vagyunk azok at all :)

Ejfel tajt hazaindultunk, nagy olelesek meg minden, de mar meg is beszeltem Vivivel, hogy majd masnap, hetfon is latjuk egymast mielott visszamennenek Philadelphiaba. Szinte egy ora volt mire az Astoriara ertem, izgultam, hogy remelem csak ebren lessz valaki es beenged a lakasba. 12 korul irtam Leonak hogy indulunk haza, valaszolt is, hogy oke meg ebren van..... tobbett kellett varni a metrora az atlagosnal igy mar lassan 1 is volt mire hazaertem, irtam Leonak, nem valaszolt.....a hatso ajto nyitval volt, igy ott feltudtam menni...kopogtattam, senki nem hallotta. Nem nagyon akartam Leot hivni telefonon, gondoltam biztosan elaludt, hulyen ereztem magam, hogy szallast is ad s en meg itt zaklatom... meg egy picit kopogtattam, azt szerencsere a 'halo tarsam' a nemet lany meghallotta igy o beengedett. Hala az Istennek. Elkezdtunk beszelgetni, ez volt az elso igazabol, hogy talalkoztam a nemet lannyal, pont o is harom ejszakat szallt meg ott mint en. Egyebkent volt egy extra kulcs, de aznap a nemet lany vitte magaval. Ahogy kint 'duruzsoltunk' egyszer jon ki a szobabol Leo nagy almosan, emg a poloja is forditval volt felveve akkor vette eszre az smst indult beengedni.....megvolt ilyedve, hogy regota varok am az ajtoban....:) Mondom neki nyugi van, a nemet lany beengedett, azt vissza is fekudt. Nemet lany a foldon aludt, en az agyban, de hogy milyen idiota vagyok, simman elfertunk volna ketten az agyban es elfelejtettem mondani neki, hogy nyugodtan fekudhet oda, pedig akartam eskuszom....reggel esett le.....

Hetfo reggel 8 kor mar a csipet csapat ebren volt. Leo elment munkaba, mi meg harman maradtunk otthon, nemet lany, lengyel lany meg en. Egy jot beszelgettunk harmasban. Lengyel lany delelott mar el is ment haza vagyis vissza Long Islandra.Nemet lany is eleg hamar elment. En nyugiba elkeszulodtem, a kulcs nalam is maradt azt elindultam egyet a Chinatown ba. Mindenkepp vissza akartam menni kepeket kesziteni meg kicsit setalgatni a kornyeken. 


Ez volt az agyam az Astorian



Szallashelyem, nekem tokeletesen megfelelt egyebkent is ingyen volt :)


Indulas elott :)


Mivel ekkor MZ sem ert ra, Vivieknek is programjuk volt igy egyedul indultam el, de ez rendben is volt. Neha ugy is szeretek egyedul turazni, jo persze en is jobban elvezem tarsasaggal, de mindig az sem lehetseges, igy inkabb elmegyek egyedul is szetnezni, mint, hogy kihagyjam. :)















Tenyleg olyan igazi Chinatown feelingje volt. Egy-ket szuvenirt is vasaroltam, meg alkudni is tudtam a Kinaiaktol es sokkal sokkal olcsobb mint a Times Squaren, ott ne is vegyetek szuvenirt ha nem muszaj :) Vettem az uj fenykepezogepemnek egy szep kis rozsaszin tokot :) MZ nek az elso mondata amikor meglatta, "Hjaj ne , ez is rozsaszin :P"

Chinatown utan elmentem a Times squarre, ahol Viviekkel volt talalkozom. A megszokott helyen, a zaszlonal talalkoztunk. 









Lauraval, szegenykem eleg szarul erezte magat, beteg volt, ejszakai hanyas, hasmenese volt, alig elt. Vivi is ugy aggodott, hogy mit adjon neki enni, inni....pont a legrosszabbkor jott ez a betegseg... probaltak kitalalni, hogy mitol lehet, mit ettek ittak...


 Nappali kepem meg nem is volt a Times Squaren, sza mostmar ime egy! Amig NY ban voltam annyit jartam a Times Square, de meg mindig imadom azt a helyet.... :)



Times Squarerol elmentunk egyet kajalni, mindenki annyit szedett amenyit akart, lemertek azt annak aranyaba fizettel. Jo volt kis fott kajat enni, jo kis hely volt, csak epp a zsebemnek volt kicsit sok, mikor sporlas van, akkor olcsobb helyeket szoktam valasztani. :) Kozben oda MZ is megerkezet, egyet beszelgettunk, kozben MZ megmutatta a lanyoknak a portfoliojat, ami nagyon tetszett neki. Van tehetsege :) Onnat meg ugy dontottunk hazamegyunk, Lauranak is szuksege volt pihenesre mielott visszamennek, igy meg nem tudott varost nezni, habar igy is mar osszejartak ezek mindent gyalog :) Ugyanazzal a metroval indultunk el, hisz mind az egeszen egyfele laktunk....



Mikor leszalltak a Koncz lanyok akkor latom Vivi a szemuveget otthagyta a metron, szerencsere ekkorra mar o is eszrevette, es az ajto becsukodasa elott meg attudtam nyujtani neki. 

MZ vel en is leszalltam a Broadwayen, mivel van ott egy jo kis uzlet, jo arakban kajak es beakartam kicsit vasarolni ebbol abbol, reggelihez valonak. Vettem is egy negyed dinyet, zsomlet, felvagottat,sajtot....Es ebbol ettem ket napig! Igy kell sporolni!





Majd egyedul vissza a metrora, meg ket allomas a draga Astoriamig. Meg koran volt az ido, de max csak 2,5 orat ultem otthon, ugyanis este MZ koltozott a Broadwayrol Flushingba es megigertem, hogy segitek neki. 

Varosnezes utan az a ket orai otthon toltes jol esett, egyet kajaltam a kozon Fabry es Kis Adam showt neztem. :D



Lassan indulnom is kellett MZ hez.....


Astoria Blvd, vartam a metrot amivel visszamentem a Broadwayre



A Broadwaytol elgyalogoltam szinte MZ nek a lakasaig, ott atvettem a "csomagom" azt indulas vissza a metrora, valtassal Flushingbe. Komolyan mondom azon a metron annyian voltak, meg se lehetett mozdulni. Ha elajultam volna, nem estem volna ossze, olyan szorosan alltak az emberek egymas mellett. Es ez meg semmi, fele a nepnek fel se tudott ulni a metrora. Azt mondjak ezen a FLushingbe meno jaraton mindig ilyen sokan vannak. Hat ez eleg szivas. Lessz akkor baja MZ nek mindig ki-be jonni Manhattanbe. Vegig allni kellett a metron, a csomag is mar meghuzta  a vallam, alig vartam, hogy vegre leszalljunk. A metro egyebkent kinaiakkal volt tele, mivel ez a Flushing egy masik, nagyobb kinai negyed. Ott az utcak aztan tele s tele vannak kinaiakkal, nem csak hogy az ott dolgozok is azok, de meg ott is laknak. A lakasok elott Kinaiak cigiztek, beszelgettek egy egy csoportban....



Minden fel oraban egy repulo szallt el feledtunk, a LaGuardia repter nagyon kozel volt hozzank, igy folyamatosan latni, hallani lehetett a nagy gepeket....de tenyleg olyan nagy zajjal suhintottak el felettunk.....Ha egy repulot latok az egen, mindig fel nezek ra, es elkepzelem, hogy milyen jo lenne ha most en is rajta lehetnek hazafele tartval persze....mikor jon el Istenem az a pillanat nalam is???? Turelmetlen vagyok, ugy erzem soha...


Egy csomot bohozkodtunk, nevettunk uton az uj lakas fele. Meg akkor en is tele voltam energiaval.




Tele volt az ut emberekkel, foleg Kinaiakkal, alig lehetett menni....durvabb mint Chinatown Manhattanbe...



Nah itt mar mindjart ott is vagyunk....

A lakas elott kint 'ucsorgo' Kinaiak volatak. A no akinel itt Flushingba fog lakni egy Kinai oreg neni.... DE eleg jo fejnek tunt igy elso talalkozasra. Letettuk a csomagokat azt magyarazott ezt azt, nekem is ugy mintha ott fognek lakni. De tenyleg telefonnal ezzel azzal kapcsolatban, a vegen mar megemlitettem, hogy en nem fogok ott lakni csak segitettem a baratomnak koltozni......szerintem tuti azt hitte... gondolom osszekevert, mert par napra ra erkezett MZ baratja, Hozo 3 hetig meg egyutt fognak ott lakni.....Sza szerintem azt hitte en leszek az a masik szemely akivel megossza a lakast.....


MZ vissza kisert, egy picit legalabb korul neztunk a kornyeken, este 9 kor is eleg sokan voltak az utcan. Beneztunk egy ilyen nagyobb kinai elelmiszer uzletbe....hat meg mindig elottem van a latvany, de meg a szag is. Kurvara budosseg volt bent, nem is tudom, hogy kepesek az emberek ugy vasarolni, mocskossag de nagyon, hat nekem nem esne jol ott barmit is venni, foleg ami nem palackozott, csomagolt.... Olyan igazi Kinai negyednek tunt ez az egesz Flushing....


 

Metro allomasnal vagy meg egy fel orat ucsorogtunk, cigiztunk, beszelgettunk, neztuk az utcan jarkalo embereket. Ekkorra ugy elfaradtam es elalmosodtam, hogy csak nah, alig volt erom hazamenni, a metrora is vagy egy fel orat kellett varni, s olyan lassan is ertem at az Astoriara. 10 re haza akartam erni, mivel nalam volt a kulcs es megigertem a nemet lanynak hogy 10 korul talalkozunk az Astorian. 


Igy ahogy nezem csak ezt a metro allomasrol keszult kepet annyira honvagyam van, hogy az hihetetlen. Ugy szeretnek visszamenni oda, annyira szuperul telt, hogy nagyon. Azt a ket hetet tenyleg olyan emberekkel toltottem akiket eleve is nagyon kedveltem, es meg jobban is megkedveltem ez ido alatt.... I miss NYC! :( Mit csinaljak? Meg egy jo par honap mire visszamehetek oda, pontosabban Januar vegen, Februar elejen, amikor jon a tesom latogatoba, es akkor mar az lessz az utolso NY os kiruccanasom!

Nah visszaterve az elobbi temahoz, lattam, hogy 10 percet kesni fogok, amit hamar tudattam a nemet lannyal de nem jelzett vissza, gondoltam biztos nem gond akkor.... Megerkezek hat nem tudom kizarni az ajtot, eddig a hatso bejaraton kozlekedtem, ami mindig nyitval volt, most viszont nem..... komolyan osszesen 20 percet kint acsorogtam, probaltam kizarni az ajtot.... kozbe hatra is neztem, de azt az ajtot se tudtam kizarni....mar megint ugy voltam, hogy Leonak irni nem akartam, nem akartam minden hulyeseggel zavarni....irtam a nemet lanynak ujra, de nem irt vissza, hivom...hat a telefonja kivan kapcsolva.... Par perc elteltevel hat hiv, mondja hogy fent van az ajto elott var, de hamar lejon kinyitni nekem az ajtot. Jon is.....es kepzeljetek, hogy miert nem sikerult kinyitnom az ajtot???? Mert teljesen mas bejarati ajtot probaltam kizarni, nem azt amit kellett volna! Ekkora idiotat! Akkorat nevettunk ezzen.... O is akkor ert oda, eppen valaki jott le azt felengette. Gondolom ez ido alatt pont a hatso ajtot probalhattam kizarni, mert sikerult jol elkerulni egymast. Szerencsere az ajtonk elott volt konektor, igy a telefonjat betudta rakni tolteni, meg az en uzieimet is igy megkapta.... hanem kitudja mennyi ideig aldogaltam volna en meg az ajto elott....

Leo nem is volt otthon, elmeseltuk kinek milyen volt a napja, meg ilyen olyan. Kozben hazaerkezett Leo is. Egy jot dumaltunk, mindenkinek az orszagarol, terveztuk neki mar az Europai utjat majd alvas...Nah de ez ejszaka  nem felejtettem el szolni neki, hogy nyugodtan aludhat az agyban, mert elferunk mi ott ketten is. Ugy halalkodot, aranyos volt. Habar en teljesen rosszul ereztem magam az miatt, hogy az elso ejszaka hagytam ott aludni a foldon, hogy elfelejtettem szolni neki....na de mar mindegy.

Sza couchsurfinges tapasztalatom szuper volt, sot nagyszeru.......Leo egy fantasztikus srac, csupa jo sziv az a gyerek, altalaban minden heten befogad idegeneket a lakasara....es elhataroztam, hogy otthon en is fogom ezt csinalni, mar amikor otthon leszek, de azert nem minden heten :P, nagyszeru ez a weboldal, foleg utazoknak, rengeteg penzt meglehet sporolni vele....15 napot tartott a kis vakaciom, fel honap basszus, de olyan gyorsan elszallt, mintha ket nap lett volna, es a 14 ejszakabaol ossze vissza mindenhol nem kellett szallasra koltenem, ez nagyon nagy segitseg volt....ha arra is fizetnem kellett volna, nem is tudom, hogy jottem volna jol ki ebbol az egeszbol, nekem meg igy is sok volt...de egyebkent meg nem kerult tobbe ez a ket het mint az egy hetes Miamis kiruccanas.....csak epp az volt a gond nalam, hogy szuper kozel volt a ketto, szuk harom het kulombseggel...nah de mindegy, megerte minden egyes centet amit elkoltottem ezekre a kirandulasokra, majd most sporlas van, takaritasok, babysittingelesek, azt lassan visszagyujtogeem a penzecskemet :)

Na most ra is hagyom, majd remelhetoleg holnap jon is a kovetkezo bejegyzes....tehat hetfonel maradtam el...mar nincs sok hatra, ugy erzem nem is tudom mar utol erni magam a bejegyzesekkel igy is annyi minden kimarad, nem tudom mar olyan reszletesen leirni mint ahogyan tortent....azota azert eltelt mar egy par nap, de olyan jo erzes visszaemlekezni, es ugy huz vissza a szivem....ezert is jol esik legalabb a fontosabb dolgokat megorokiteni, par ev mulva jol elfogok rajta szorakozni :) Mostmar nem Miami jar a fejemben folyamatosan hanem ez a ket hetes trip, olyan nagyon nagyszeru volt, hogy az eszmeletlen :) 

xoxo

4 megjegyzés:

  1. Egyelek meg drága Dalma! Imádtam én is, szinte volt olyan mondat, ahol ugyanúgy fogalmaztál mint én - ugyanezt érzem én is, Laura is. Az Astoria Blvd-os képed szinte dettó majdnem ugyanaz, mint az enyém! :-) Millió puszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igy visszatekintvel olyan mintha csak egy alom lett volna az egesz, olyan gyorsan eltelt :( A jobol sosem eleg! Millio puszi neked is xoxo

      Törlés
  2. jo volt olvasni a bejegyzesed New York-rol es Astoriarol. Mar talan emlitettem hogy Astorian laktam ket evig, pont egy metro megallora onnan ahol te szalltal meg :-) szoval jo volt latni a kepeket es feleveniteni a szep emlekeket amiket orzok. ket es fel eve koltoztem el New York-bol es meg mindig nagyon hianyzik. minden baratom ott van. ja meg annyit hogy jol neztek ki MZ-vel :-))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Komolyan sokszor eszembe jutott, hogy te is pont ott laktal, emlekeztem ra....:) Hany evet eltetek New Yorkban?

      Törlés