2013. június 3., hétfő

Hogy mibol is all ez a sponsorhip?

Egy kedves olvasom megkert, hogy irjak bovebben arral, hogy mi is ez a sponsorship. Most meg alkalmas ra az ido, hisz egyedul vagyok Virginiaban, kozel a Washinton Dulles Repuloterhez a Hyatt Place hotelben. :) 

Amielott nekikezdenek ennek a sulis resznek par sort a hetvegerol....


Szombaton erkeztunk, kulon jarattal, mivel a Sasha jegyet a ceg fizette, nekem meg draga lett volna azzal a jarattal jonni, volt szinte fele annyival olcsobb is, igy azt kellett valasztani. :) Igaz nekem 2 oraval hosszabb volt az egesz utazas, Atlantaba valtanom kellett. Akar hanyszor Atlantaba erkezek, rossz erzesek jonnek elo a repuloterrel kapcsolatban. Nem szeretem az Atlantai repuloteret. Es, hogy miert is nem, arra megvannak a sajat kis okaim. :) Csatlakozasaim sokszor ott vannak, mindig varakoznom kell. Amikor a tesommal Februarban Los Angelesbol akartunk New Yorkba vissza jutni es lezartak a New Yorki repuloteret havazasok miatt, ott harcoltam a repuloteren, hogy kapjunk jegyet Atlantaba, onnat meg Phillybe. Azt a par orat vegig bogtem, amig ugy nezett ki a dolog, hogy nem sikerul majd a tesommal New Yorkba jutni meg az nap es Sashaval ropke 3 napra talalkozni. A masadik alkalom amikor tiszta szivembol elkezdtem nem szeretni az Atlantai repuleteret ideutazasomkor volt Aprilisban, amikor ugyan az Estaval jottem, es nem akartak beengedni az orszagba. Orak varakozasa a customs and border protection office nal, vegig futas a repuloteren, hogy az utolso 5 percben elerjem a Dallasi jaratom, a repter meg hatalmas, a csomagaim ott ragadtak Atlantaba stb..... 

A repulon Atlantaba egy olyan erosen cigiszagu ruhaja volt a melettem ullo gyereknek, hogy majd ossze hanytam magam. Pont mintha a falumban levo Fureszbe (kocsma, ami mindig nagyon nagyon budos cigi szagu) toltotte volna az egesz napot. Amig cigiztem surun addig persze en se huztam az orrom a cigiszagra, sot.... Amiota itt vagyok osszesen 5 szall cigit szivtam el es azt is ket buli alkalmaval. Kettot meg Aprilisben es 3 at a szulinapi bulimon. Ugy orulok neki, hogy nem nagyon cigizunk. Habar a nehez resze otthon lessz ennek a nem cigizesnek, mivel nadjabol az osszes baratom szivja de nagyon... A sponsorshipemre fogok gondolni, hogy mennyire szuksegem is van most a penzre, igy ez erot fog adni abban, hogy otthon se vegyek, kezdjek neki ujra :)

Nah vissza Virginiaba... :) Szombaton 5 re erkeztem en meg, Sasha fel is vett a repuloteren, majd egyutt toltottuk a nap tovabbi reszet, vasarnap is maszkaltunk mindenfele, ma meg hetfon egyedul maradtam, mivel neki dolgoznia kell. Gondoltam postolok a Magyar Auperek Amerikaban csoportba, hatha van valaki a kozelben, de nem volt jelentkezo. :( Csoportrol eszembe is jutott, hogy amiota uj facebookom van nem is vagyok a csoportba, hamar megkerestem, azt irtam Vivinek, majd Evinek, hogyfogadjon el. :)

A tavaly augusztusban DC latogatasomkor Virginiaban Erikanal szalltam meg egy hetvegen, de mar nem emlekeztem, hogy hol lakott. Most csekkolva meg 18 perce lenne innett, de sajnos o mar azota haza ment....

Hagyom is most a hetveget, majd Dallasbol jon egy bejegyzes rola, kepekkel. Ez most olyan kep nelkuli bejegyzes lessz, (mivel a hotel szamitogeperol irok) ami nem megszokott nalam (hjo na csak a nagyon elejen amig meg nem tudtam, hol is kell kepet feltolteni, nem mintha olyan nehez lenne, haha).

Jojjon a sponsorshipes resz:

Nem egyetem amire szeretnek menni, az nagyon draga, azt most nem tudnam egyaltalan megvalositani. Ezert egy foiskolat valasztottam. A legkozelebbi a Sasha lakasahoz, alig 15 percre es meg csak nem is autopalyan. :) Brookhaven College a neve. Nem is a kozelsege miatt valasztottam ezt a foiskolat, hanem mert itt a sponsorship csak 17 000 dollar. Csak??? Hat nem csak.... egyaltalan nem csak.... sot, nekem ezt is nehez osszeszedni. De megis azert irom, hogy csak, mert mivel a masik fosuli, ami talan jobb, ahova a barataim jarnak, ahol en is vegeztem a kis non credites kurzusaimat, nah ott 23 000 dollart kernek.

A sponsorshipnek az a lenyege, hogy valaki kell sponsoraljon engem, akinek van 17 000 dollar a banmkszamlajan, amit feltud mutatni. En is lehetnek sajat magam sponsora. Barki lehet. Itt Amerikaban is egy ismerosom, vagy akar otthon, csaladtag, stb.... Ez a 17 000 dollar nem a suli ara.... ez csak azert kell, hogy bebizonyitsam, hogy van amibol megeljek. (Hiaba, hogy nekem lenne ingyen szallasom + kajam is) Tehat ha valaki sponsoral engem, pl a szomszedom, ( persze nincs ilyen penzes szomszedom :) ) csak neki ala kene irnia a papirokat, hogy sponsoral engem, es adnia egy statement et a bankbol, hogy neki megvan ez az osszeg a bankszamlajan. Ennyi az egesz. Tehat nekem nem kene penzt adniuk.....  A suli egy semesterre meg 1 400 dollar lenne ha csak Intensive Englist tanulnek, ha meg college level - t akkor 1 900 lenne. Egy evben 3 semester van. Intensive Englishez 9 creditet kene osszeszednem, College Level hez meg 12 creditet. A pairok elkuldesi hatarideje november 1, akkor ha en Januartol kezdeni szeretnek. Ha elfogadja a suli a pairokat, felvesznek, akkor elkuldik az I-20, ami a vizum igenylesehez szukseges. Ha november 1 ig meglenne a TOEFL vizsgam is, ami minden egyetemre, college levelre szukseges akkor egybol kezdhetnem azt a majort tanulni amit akarok. De ha nem lessz meg, akkor ugy is kezdhetek Januartol, csak Intensive English-t kell tanulnom. Ebben az esetben csak 2 evre adjak a vizumot. De ha megerkezem elkezdem az Intensive English-t es a kozon leteszem a kert angol vizsgat akkor atiratkozhatok collage level-re, vizumot is hosszabitjak. A legfontosabb dolog most, hogy ossze szedjem ezt a 17 000 dollart. Annyi jo dolog van ebben, hogy nem muszaj egy szemly sponsoraljon. Ketto vagy harom is sponsoralhat csak a lenyeg hogy a vegosszeg 17 000 dollar legyen. Most ugy all a szitu, hogy Sashara rabiztam egy osszeget, amit kikell sporolnia oktober kozepeig hazautazasom utan, mert ugye most o se tud igy velem nagyon sporolni. :) Hisz nekem is mindig mindent o fizet, repjegyek, kirandulasaink, stb.... A tesomnak van egy kis penze a bankban, nekem is van a bankban otthon penzem (szerencsere) es hat meg az Au Pair evem alatt is sikerult sporolnom a plusz munkaimmal igy ha minden a tervek szerint halad harman megoldjuk.

Meg ami fontos az az auto, azt az elso par napban vennunk kell ahogy kijovok, mivel, hogy itt nincs tomeg kozlekedes eletfontossagu. Az autora meg meglenne a penz ha az otthoni automat eltudom adni, de elfogom. Nem olyan jo de nem is olyan rossz auto. 2009 es Kia Piccanto m van otthon. (Sokat sporolgattam am amig megtudtam venni, turtam erte a foldet eleget Nemetorszagban, mezzogazdasagban (szedtem a hagymat, repat, retket essoben/fagyban/sarban is), Au-Pairkedtem Angliaban egy evet stb) Itt meg olcsobbak az autok, meg jobbatt is tudnek venni. De most igazabol nem is az lenne a lenyeg, egy egyszeruvel is megelegszem. Sajnos a szuleim segitsegere penzzel egyaltalan nem tamaszkodhatok, ebben nem tudnak ok nekem segiteni. De megcsinalom ezt en magamra is!!!!!!!!!!!!!!!

Nah tehat ez lenne a terv. :) Remelem mostmar mindenkinek vilagos, hogy mirol is szol ez az egesz sponsorhip. :)

A masik dolog amirol sokan kerdeznek, hogy miert nem hazasodunk, akkor minden egyszerubb lenne. Nos ennek tobb oka is van. Egyaltalan nem itelem en el azokat az embereket, akik megbeszelt hazassagot szerveznek, hogy a papirok meglegyenek.... De mi nem akarjuk, amig lehetne mas lehetoseg, addig nem. Az egyik legnagyobb okunk ra a Sasha kulturaja. O muszlim, a csaladja Iranban el, teljesen mas kulturaban. Nekunk Europaiaknak nem egyszeru elfogadni ezt a kulturat, ezeket a szokasokat. Korabbi bejegyzesben irtam mar a kulturajarol. Vannak ilyen olyan kisebb dolgok nalunk is amit nehezemre esett elfogadni, hidjetek el nem is tudnanak azok az emberek megerteni akik nincsenek hasonlo helyzetben mint en. Azt hogy sikerult sok mindent elfogadnom, megertenem csak a szerelemnek koszonhetem. Ezert is voltam, vagyok en annyira biztos benne, hogy csak ugy most nem kerne meg o a kezem. Szeretjuk egymast, nagyon, imadjuk, de meg sem lessz most hazassag.... Beszelunk rendszeresen arrol, persze, hogy majd a felesege leszek, gyerekek stb.... de nem az elkovetkezendo honapokban, evben.... Nem is tudnek mar mast elkepzelni a ferjemnek. A masik meg ha eskuvot szeretnek, akkor szeretnek ra keszulni, mindent megtervezni. Hisz egyszer lessz eskuvom egy eletben :) Eskuvo elott meg szeretnek tanulni, szeretnek kariert, szeretnek 'lenni valaki', szeretnek tobb idot tolteni vele, jobban megismerni ot, megismerni a csaladjad, meg neki is megkell ismernie az en csaladom. Szeretnem ha az eskuvomon legalabb a csaladom tagjai itt lehetnenek. Hiddjetek el anyueknak meg az is nehez lenne, hogy repulojegyet vegyenek maguknak. Azt szeretnem ha Sasha azert kerne meg a kezem, mert velem akarja leelni az eletet, nem azert, hogy most itt maradhassak. Persze, tudom, minden konnyebb lenne akkor.... legalabbis a papirok, suli, melo teren.... De nalunk most ez meg nem a megoldas!!!! Mi a sulit latjuk a legjobb dolognak. Tanulhatnek itt, kozben nanny is lehetnek, dolgozhatnek, persze nem illegalisan, tobb idot toltenenk egyutt, meg jobban megismernenk egymast. Nekem ez kell most. En most erre vagyom. O segitene nekem abban, hogy nem kene szallasra meg kajara fizetnem. Csak a sulim arat kene kikeresnem, meg az auto kolcsegeit. 

A kezdet nehez, de minden lepessel elorebb leszek, mindig csak jobb lessz!!!

Puszi, Dalmi <3 <3 <3

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szurkolok, hogy sikerüljön, amit elterveztél. Nekem nagyon tetszik ez a sulis dolog! A házasságos dolog is abszolút érthető. Örülök neki, hogy megosztottad velünk a terveidet, én veled vagyok, imádom az optimizmusodat, életszemléletedet!:):)

    VálaszTörlés
  2. ^ én is egyetértek a felettem szólóval, érthető a suli meg a házasság dolog is. Egyébként csomó ideje olvaslak már csak sosem kommentelek, viszont nagyon örültem mikor írtad hogy habár vége az aupair évednek nem zárod be a blogot. Sok sikert mindenhez!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Koszonom szepen Dorie, orulok, hogy orultel, hogy a blogom folytatodik tovabbra is... :)Remelem meg sokaig olvashattok.... :)

      Törlés
  3. Én is egyetértek az előttem szólókkal :) Csakis a legjobbakat tudom kívánni neked/nektek. Annyira jó olvasni hogy jól megy a sorod. Sok sikert a terv megvalósításához! Szerintem nagyon jól kitaláltad. "Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni..." És remélem azért még majd "rendszeresen" olvashatjuk a blogod! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Koszonom neked is Annabelle minden jokivansagod. Biztosan el is er hozzam :) Meg egy jo darabig fogtok olvasni, ezt igerem :)

      Törlés