2012. február 8., szerda

With shoes or without shoes?

Nemreg ertem haza a sulibol, mar agyba vagyok es eppen dunakavicsot majszolva irok par sort meg Sex Es New York elott :) Imadom ezt a sorozatot, meg jo hogy megvan a konyvtarba! A hetfoi program nalam mindig konyvatrba menes, es beszerezni az evadokat :)  Most tartok a hatodiknal. Ha azt befejeztem majd a Szuletett felesegeknek kezdek neki. Filmek altal nagyon tud az angolod fejlodni ... en mar erzem!

Nah akkor ez a cipos tema.....elso nap amikor megerkeztem az ajtonal leakartam huzni a cipom s ugy mondta  host apam, hogy nehogy ma lehuzzam....Erdekesnek talaltam...utanna lattam, hogy ezek tenyleg ciposon vannak a hazba.....tehat reggel felhuzzak a cipot es csak este huzzak le akkor is ha egesz nap csak itthon vannak! Igaz hogy igy a kosz is tobb, minden masadik nap felsoprok, de ugy is jo sok szemet van. Elejen nem huztam cipot a hazba, de mivel meg nem vettem papucsot, kenytelen voltam en is ciposon jarni mivel a zoknim par ora utan szornyen nezett ki :P Nah de a lenyeg hogy ugy megszoktam, mar nem is tunik furcsanak hogy nem kell lehuzni a cipot. Azert ezt otthon el nem tudnam kepzelni, nem tudom ki hogy van vele de en ahogy a hazba otthon bemegyek elso dolgom a cipot lehuzni! Itt en is uj szokasokat veszek fel :)

Erre a sulira nagyon szuksegem van, nem annyira  atanulas miatt hisz eleg gyengenek tunik ez az Intermediate Grammar... hanem a tarsasagert, kimozdulok legalabb hetkoznap is.....na meg a vezetes! 7re megyek, ekkor meg van forgalom, igy olyan 40 perc alatt erek oda, (Friscobol Planoba) de amikor vegzek fel 10 kor mar alig van egy kis forgalom, akkor 30 perc is eleg! Es igen imadok este egyedul vezetni.... meg egy hete izgultam amikor a volanhoz ultem....azt gondoltam hogy itt soha nem fogok zenet hallgatni vezetes kozben (pedig otthon az az elso ahogy beulok az autoba)..... es lam lam eljott mar az az ido...hogy bepattanok, zenet jol felhuzom es enekelek....ha ha....tenyleg annyira jol esik ez az esti vezetes, minden kivilagitval fenylik csillog ragyog....en meg dalolok :) Ez nagyon feltolt. Igy tisztara boldogan jottem ma haza :) Anica mellettem ul, o a Macedoniai lany, sokat nevettunk ma. Nem is tudtam hogy van meg egy " osztalytarsam " Romaniabol. O mondta, Nick a neve. Mivel elso orarol hianyoztam ezert igy nem tudom hogy ki honnat jott, kivevel a kozelemben uloket. Nah de neki levolt irva. Ora utan megakartam kerdezni hogy onnat is van pontosan de olyan gyorsan elrobogott hogy nem volt ra alkalom, na de majd Csutortokon sort keritek ra a break-nel. O tuti hogy tiszta roman srac. Megbeszeltuk Anicaval hogy Szombaton suli utan Priscilat (Brazil lany) elviszem a mallba, ott meg megvarjuk ot is es talan egyet mozizunk vagy valami hasonlo. Se Priscila se Anica nem vezet meg. Vagyis Anica most kezd gyakorolni....de sajnos Priscilanak nincs auto....es meg van hasonlo helyzetben par lany ugyhogy orulhetek hogy egy mindig keznel van a szamomra. Ezert oket meg hordozzak a host szulok suliba s haza. Egyebkent nagyon irigylem oket, 2 percre laknak egymastol, es elso talalkozasuk akkor volt amikor a lanyokkal gyultunk ossze a Cheesecake Factoryban...akkor derult ki, orultek egymasnak. Meg is hiszem azt! 

Ma az orosz lany irt smst hogy ma latta a hazat ahol lakom es tenyleg nagyon kozel van. Na meg hogy megyeke suliba stb....hat tenyleg mar alig varom holnap talcsizzam vele, nagyon kivancsi vagyok ra....remelem jol kijovunk majd....tegnap is vagy egy oran keresztul irtunk egymasnak Facebookon. Es kepzeljetek host anyam ismeri a csaladjat, foleg a regi Au Pairt, o Brazil volt es mivel itt is a regi Au Pair Brazil volt, Tati igy baratnok voltak, jart ide egy parszor. A brazil lanynak rematch volt igy a helyere jott ez az orosz lany szeptemberben. Amikor o erkezett mar elvolt menvel a brazil lany, de kesobbiekben tiszta veletlenul osszefuttak, valami bulin.  Egyebkent meg Dallasba talalt ra az uj csaladra igy sokszor visszajar Friscoba baratai miatt. O altala ismeri az orosz lany a mi Tatinkat is :) Nah de ezt mind a tegnap deritettuk ki, ugy leirtam lehet meg se ertitek :P 

Jut eszembe a gyerekeknek en mosom a fogait reggel! Hat szerintem ez nagyon vicces. Egy 7 eves fiu, sot mindjart 8 mar megkell tudja mosni egyedul a fogat. Na de ezt a szulok kertek, hogy legyen biztos hogy jol megvan mosval......na de akkor is....!!! 

Mivel ma kedd volt, ezert ez azt jelenti hogy reggel 7:40 tol dolgozom 5:40 ig, mert Harrison itthon van velem. Legalabb nem keleltt ma konyorognom hogy atkene oltozni, enne is kene stb..... na de attol meg nem konnyitette meg a dolgom! Nagyon akaratos meg nyafogos....szerintem az o szemeben en lehetek a hulye gyerek stb.....mindig megakarja mondani nekem hogy mit csinaljak es mit ne.... pl ma voltunk a konyvtarba ketten mikor hazaertunk es leparkoltam az autot, pontosan oda ahol mindig lenni szokkott, kezdte mondogatni nekem hogy de menjek hatrepp mert a szulok nem itt szoktak megallni, nem igy szoktak hagyni az autot stb...most oszinten egy 5 eves gyerek mondja nekem h hogy parkoljak, egyebkent meg semmi kivetni valo nem volt a parkolasban, tokeletes volt! Masik: kerdem mit keszitsek ebedre neki..... mindig az a valsz hogy NOT YEEEET TTTT, I AM NOT HUNGRY!. Nah aztan kesobb kiboki enne egy toast ot csak butterrel. Azt kezdte nekem magyarazni hogy kennyem meg elobb vajjal s utana piritsam meg.... ami persze hulyeseg...vegul meg megse kert semmit. Ez ido alatt aludt az apja, amikor felkelt egybol ruhant hozza hogy keszitsen valamit neki ebedre mert ehes. Az elott 5 perce soroltam fel neki mindent hogy valasszon mar valamit mit keszithetek neki. Persze ujra a valasz csak ennyi hogy NOT YET! Na de ezt hallanotok kene hogy mondja, milyen hangon. A multkor meg valamit foztem, nem volt szuksegem a fodore, igy nem is hasznaltam. a gyerek meglatta azt elkezdett azert nyafogni, de hogy fodjem le mert azt lekell fodni....mert hogy a szulei is lefodnek mindnet. Hat valahogy igy telnek a napjaim vele......de csodalkozom nagyon hogy ennyi turelmem van, es abszolut nem is huzom fel magam meg semmi.....Jo igaz hogy neha mar nehez.....de olyankor meg hagyom. Hiszen csak egy gyerek, aki sajnos nem tehet rola hogy Asperger Szindromaval szuletett! Nehez lessz neki beilleszkedni tarsasagba ha nagyobb lessz! Mar most nagyon durvan viselkedik mas gyerekekkel, ha megyunk jatszora rajta kell tartanom a szemem, folyton valakivel osszeveszik. 

Ma gyogyszereken eltem, mivel megjott...s nekem nagyon brutalis fajdalmakkal jar ez az egesz.... :( Otthon  biztos azt gondoltam, hogy itt nincs gyogyszer annyit hoztam magammal :) Na de most jol jon nagyon! 

Ma reggel felhivott Bela, igaz csak par percet beszeltunk, de mivel dolgoztam, pakolnom kellett gyerekeknek suliba, nem nagyon volt idom telefonalgatni, na meg meg reggel koran is volt! Delutan meg Noemi hivott fel ujra, hja ugy imadom mikor hiv, hallani a hangjat na meg a Titiet is! Kicsit meselnek hogy mi van otthon (nem sok valtozas, igazan nem maradtam meg le semmi jorol), na meg en is meselgetek....ma egy oran keresztul beszeltunk, annyira orulok hogy vannak ezek a percek Romaniabol ide es nem kerul plusz penzbe :)  Hallom otthon jo hideg van, -20 fokok vagy akar tobb.... na meg nagy hofuvasok.... ilyenkor arra gondolok hogy milyen jo itt nekem Texasban, utalom a hideget!

A hangulatom olyan valtozo, egyik pillanatban meg jol erzem magam, masikban siras kerulget utanna meg ujra semmi bajom..... Ma kicsit ki is esett a konnyem mikor Noemival beszeltem..... de mar megint rendben vagyok :) Erdekes mennyire tud valtozni a hangulatom, lelki allapotom.

Neha neha eszembe jut kis KIA m, ugy szeretem azt a kis autom...annyira hianyzik... jelenleg Belanal van "a csurbe", otthon ugyis csak az udvaron lenne, nagy hoba..... mivel nincs garazsunk.....Igy meg a lelkem is megnyugszik hogy legalabb nincs a szabad eg alatt...kozbe kozbe hasznalja Bela....de nem banom, sot, jobb mintha csak allna egy helyben! Mivel anyunak apunak nincs jogositvanya igy otthon senki nem veszi igenybe. Probaltam oda adni tesomnak mig itt vagyok, de nem fogadta el :) mivel csak egy par honapja van jogositvanya, nem meri az enyemet vezetni ( Meg az oveket se nagyon :P, jo na nem leszek gonosz :P )....csak az oveken szeret gyakorolni! 

Nah mara ennyi, johet a sorozat most! :)
Udv Dalma
xoxo


Az eddig beszezet ruhaim! Egyebkent a csikos kis szoknya kivetelevel mindent akcioson vettem, nagyon jo arba, olcson :)



Ezt meg New Yorkban szereztem be! A nocikeset a repteren vettem, ott ugy 10 dolcsival olcsobbak a NYC s polok mint a Times Squar en ! A kepeslapok nem tudom mikor lesznek elkuldvel, vagy el leszneke egyaltalan :P Az a kicsi meg egy huto magnes, annyira nem vagyok hutomagneses, de az utobbi idoben mindig hazavittem egyet anyueknak kirandulasaimrol! Es nehogy mar akkor pont New Yorkot hagynam ki! Igazabol vettem egy bogret isa repteren mikor utaztam Dallasba, amit elso nap vagyis elso par oraban sikerult eltornom, meg be se ert a hazba, ahogy szaltam ki az autobol kiesett a kezembol..es bummmmm! Szerencsetlen vagyok.....hjo na igazabol nem is emlekszem mikor tortem el valamit az utobbi evekben! Na mindegy majd veszek ujat, remelem meg sikerul eljutnom NY Citybe ittletem alatt!





Muszaj volt terkepet szereznem be a kornyekrol. Mivel nem nagyon ugy nez ki hogy akarnanak GPSt venni nekem....en meg szandekozok, de mivel most masra kell a penzem, ezert ugy dontottem meg egy kis ideig hanyagolom, addig is jo tarsam lesz ez a terkep, ezzel is biztonsagban erzem magam, netan ha eltevednek. Mindig hordozom magammal mindenhova :)




Probaltam fenykepet kesziteni suliba menet kozben ma...de nem igazan sikerult, mivel a gepem is nagyon szar...... nah de majd keszitek nappal! Nem autopalya, de altalaba 4 sav van legalabb :)




4 megjegyzés:

  1. Szio!

    Sajnos az Asperger-szindrómás gyerekek hatalmas toleranciát és türelmet igényelnek. Vannak olyanok, akik beosztják, hogy melyik nap milyen színű ruha lehet rajtuk és aznap csak olyan színű ételt hajlandóak megenni. Ha valami nem úgy történik, akkor nagyon durva rohamot kapnak.
    A kicsi fiú nem Téged akar bosszantani (tudom, ezt nehéz elhinni), hanem ő azért mondja, mert úgy érzi magát "biztonságban". Az AP szindrómásoknak különleges agyuk van és nagyon durván tudnak kombinálni. Pl: ha nem feded le az ételet (mert nem mindet kell), akkor ő tovább gondolja, hogy leesik a földre, kiloccsan és fájdalmat okoz. Kicsit túlparáznak mindent és túlgondolnak, ami egy egészséges ember számára teljesen normális vagy elfogadható magyarázat.
    Kitartás! Az ilyen gyerekeknek sajnos a felnőtt kor se lesz leányálom.

    Puszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Agica! Tudom hogy nem engem akar bosszantani......igazabol tenyleg nem is bosszankodom....csak nehez, meg nem volt kapcsolatom Aspergeres gyerekekkel, sot meg felnottekkel sem... igazabol azt se tudtam hogy mit jelent ez! Olvasgattam picit utana, de szeretnek kicsit komolyabban utana nezni amikor kis idom lesz ra! Koszonom a tanacsaidat meg a peldakat. Honnan tudsz ennyit errol a betegsegrol? Volt mar kapcsoaltod Aspergeres gyerekekkel? Puszi!

      Törlés
    2. Szio!

      Igen, volt kapcsolatom AP-s kisgyerekkel. Bár ő idősebb volt mint a Tied, vele is nagyon nehéz volt. Olyan kényszerképzete volt, hogy este fél 7kor a Híradóval megérkeznek a szörnyek és bezárkózott a szobájába. Vagy ha nem megfelelő merőlegesen a tányérral álltak az evőeszközök és a pohár, rohamot kapott.
      Ajánlottam Neked egy könyvet (J.Picoult: Házirend), én abból tanultam nagyon sokat. Bár az alaptörténet egy bírósági tárgyalás egy AP szindrómás 18 éves fiúról szól. Több szemszögből mutatja be a betegségét (anyja, testvére és ő maga).
      Amit tudsz tenni, hogy a lehető legnyugodtabb hangon beszélsz vele mindig. Egy picivel magasabb oktávot ő már támadásnak érez. Ha valamiben "okoskodik" hagyd rá. Ha látod rajta, hogy szorong a dolog miatt, akkor inkább tedd amit csinál.
      Nem tudom milyen szinten van az AP-je, de gondolom nem gyógyszerzik (legalábbis nem írtad). Akkor könnyebb velük, néha egy enyhén hiperaktív gyerekre hajaznak.
      Tényleg csak kitartást és sok sok türelmet kívánok Neked! AZ AP-sek kb olyanok mint az autisták (tulajdonképpen ez enyhe formája az autizmusnak) nagyon furák, de sok szeretet tudnak adni. Remélem hamar megtapasztalod ennek a betegségnek a pozitív oldalát is!

      Törlés
  2. Koszonom szepen Agica! Utana nezek a konyvnek! En se tudom hogy milyen szinten van az AP juk, de az tuti, hogy nem gyogyszerezik, arrol tudnek. Carsont (az egyik az ikrekbol) egyebkent nagyon szeretem, mar latom rajta hogy mennyi szeretetet tud adni, folyamatosan belemkarol, mindig hozzam bujik, simogat .... :) Ami nagyon jol esik. Igerem rakeresek a konyvre! Puszi!

    VálaszTörlés