2014. január 12., vasárnap

My first week!

Na hello, ujra itt. :) Egy kis beszamolot irnek roviden az elso hetemrol. :) Ott maradtam el, hogy vasarnap kora hajnalban felkeltem, kipakoltam, elrendeztem a szobam, amikor mozgasokat hallottam lentrol lementem. Amanda epp bacont sutott, kellett nevessek, mert alig tudta megforgatni. Mondta is, hogy o nem nagy szakacs es ilyen bacon sutes csak hetvegen van naluk. :) 

Nehany kep a szobamrol, hozza tartozik termeszetesen a closet es a furdo. Kicsit meg ures a szobam, de majd idovel feldobom, veszek majd valami kepeket, kepkereteket.....stb Jo nagy a szoba, nagyon szeretem, olyan itthon erzem itt magam. Van tevem is, mondjuk nem igazan szoktam tevezni, inkabb zene adot hallgatok/nezek. Mondjuk lehet neki kezdek, mivel ezzel is fejlesztem az angolomat.






Ime az autom: :) 



Imadom vezetni. Ez az auto csak az enyem, a kulcsokat rogton kezbe is kaptam, nagyon jo erzes, hogy nem kell kerni amikor elakarok valahova menni, barmilyen tavolsagra mehetek vele es barmikor. It is like freedom. 


Delutan elmentem vasarolni egy ket aprosagot, amit nem hoztam magammal a hely szuke miatt..... Igy maris volt alkalmam kiprobalni az autot. Elmentem egy T-mobile uzletbe is, vettem egy telefonkartyat kezdetbol, de ugy gondolom, hogy jovo honaptol valami szerzodest kotok jo telefonnal, mert eleg ciki kezd lenni itt a ''
 bena" kis telefonom...lol. Idegesit is, nem szeretem hasznalni. Ha itthon vagyok akkor inkabb az Ipodrol irok mindenkinek. A T-Mobile ban egy helyes srac volt a kiszolgalo, mar az elso napomon kezdodott a flortoles.... ahogy megszolalok valahol, 100% hogy a harmadik mondatban megkerdezik, honnat vagyok.... az akcentusom miatt..... igy egybol kezdodik mindenkivel a beszelgetes. Imadom Amerikat! Lol. :)



Az Uj Evet Costa Rican toltotte Amanda es Warren, ok hoztak ezt nekem ajandekba. :) A kisfiu egyik Mexicoi parton volt az apukajaval, a kiscsaj meg New Yorkba az apukajaval. Ha nem emlitettem volna eddig mindket gyerek kulombozo apatol van, Amanda ketszer volt hazas. Ezuttal meg nem volt hazassag, csak osszekoltoztek, lassan amr 4 eve.

Vasarnap sokat beszelgettunk meg a csaladdal, ismerkedtem a gyerekekkel, majd faradtan zuhantam agyba. Hetfo reggel 5 kor mar keltem. 6:30 kor kell Rydert felkolteni, majd letessekelni a nappaliba, ahol meg 15 percet nezheti a tevet es szundizhat. Majd 6:45 kor megkell igya a reggelijet, ami egy Shake protain-nal. Utanna hamar feloltozunk, es meg mindig van egy par perce tevet nezni. 7:10 kor kimegyunk a haz ele, ahol az iskola busz felveszi ot. Egyszeru dolgom van. Igazavol csak annyit csinalok meg reggel, hogy a  szendvicset ossze rakom. Ilyenkor Amanda is ebren van, viszi a kavet mindig Warrennek, o maga nem kavezik. A kavefozojuk bevan allitva, hogy minden reggel 6:30 ra a kave le legyen fovel...lol.... este osssze szokta rakni. :) Ilyenkor mar nekem is mindig eloveszi a bogret :) Amiota itt vagyok minden reggel rendszereseggel kavezok, hisz igazabol nincs mit csinaljak reggel, igy amig Ryder tevet nez, reggelizik en is megreggelizek es kavezok. :) Igazabol a Lobogoba szoktam ra erre a mindennapos kavezasra. :) 


Tehat Ryder 7:15 kor elmegy suliba, utanna Alexet megkell nezni, hogy felvane kelvel es ossze rakni a lunch ot neki. Majd varni 8:20 ig amikor lejon a szobajabol, elveszi az ebedet es mehetunk is suliba.... O nem szokott reggelizni. Eleg konnyu dolgom van a kis csajjal. :) Hetfon meg Amanda vitte suliba, de en is mentem, hogy nezzem meg hol van. Masnaptol mar en vittem egyedul Alexet suliba....



Tibon and Diesel

Miutan mindenki elment suliba en is elmentem a college-ba jelentkezni. Ez volt az utolso nap, hogy megkelett jelenni nekunk International Studenteknek.  Rengetegen voltak. Sorba kellett allni egy csomot. Amig alltam a sorban kepzeljetek ki irt ram.... Sasha... meg is lepodtem nagyon, egy kicsit beszeltunk. Ugy felfordult a gyomrom, reszketni kezdtem, a konnyeim is elkezdtek meggyulni. Alig tudtam tartoztatni magam, hogy ne kezdjek el zokogni. Olyankor irt ram, amikor a legkevesbe sem szamitottam ra, es meglepoen kedves volt meg minden.... sokat erdeklodott. En normalisan feleltem neki, de azon tul semmi.... Ahogy vegeztem a  sulival elmentem Gabriellahoz, elvittem a neki kuldott csomagot es elvettem az enyemet is, amit anno Sasha hagyott nala. Amikor hazaertem, olyan furcsa, leirhatatlan erzes volt a kezembe venni azt a dobozt, kicsomagolni, kiszedni a  ruhaimat es latni a kozos emlekeket. A hideg futkosott a hatamon. De egesz jol viseltem. :)




A lakasba van kis mozi terem :) Minden fele jatek gep, Ryder megis unatkozik, annal izgalmasabb minden a szamomra!




 

A noverem keszitett gyongyokbol egy angyalkat meg Decemberben nekem. magammal hoztam, es az automban talaltam neki helyet. :) 




Van ket csonakjuk, az egyik ez, ami mindig Miamiban van. Szoktak oda repulni, es onnat elvenni a csonakot azt lemnenni vele Key West re vagy a Bahamakra.... :) Emlitettek, hogy majd visznek engem is a gyerekekkel talan mar Spring Break-ben. A masik csonakjuk itt van egyik kozeli tonal.


Imadom Rydert, olyan edes. Eg es fold a kulombseg az o viselkedese es a regi gyerekeim viselkedese kozott. Imadni valo. Es erzem, hogy o is szeret. Minden reggel suliba menes elott megolel, elbucsuzik. Es este is mielott megy lefekudni. Komolyan csaladtagkent erzem magam, nagyon befogadtak, szeretnek, hogy minel otthoniasabban erezzem magam, de ezt is erzem. Regen mindig a szobamba voltam ha szabad voltam, most meg csak akkor jovok fel ha keszulok aludni vagy irni akarok stb..... Szivesen vagyok lent a nappaliban. Ossze sem lehet hasonlitani ezt az egeszet a regi eletemmel. :) Boldog vagyok itt.


Ezt a banant kiakartak dobni azert mert ennyire megvolt barnulval a heja. Ugy mentettem meg, hogy en ezt meg megeszem. Nevetnem kellett. 


A gyerek reggelije egy ilyen Chocolate Shake. Veletlenul Amanda vett ket kartont de Mocha izesitessel, komolyan mondom, hogy kiakarta mind ket kartont dobni, amikor en szoltam, hogy hagyja, mert en szivesen megiszom.... lol :)

Kedden reggel a gyerekek suliba vivese utan en is mentem a Richland College ba. Megcsinaltam a TSI testet, aminek az eredmenyet rogton meg is kaptam. Ezen mult, hogy vegul tudok-e tanulni college level-t vagy nem. Most csalodni fogtok bennem, ugy mint ahogyan en is csalodtam magamban.... a Writing es a Math sikerult, college levelre keszen alltam.... de a Reading nem. 351 pontot kellett volna elerni, hogy mehessek College levelre, nekem meg 345 sikerult. Ugy gondoltam, masnap ujra megprobalom megcsinalni a Reading reszt. Vizsga utan A Health centerbe keleltt mennem Tuberculosis tesztet csinalni. Ez ingyenes volt. Amig otthon voltam, ugy volt hogy kell Meningites Vaccination (agyhartya gyulladas elleni oltas) is csinalnom, ami kb 140-170 dollar. Akkor az volt a torveny, hogy 30 ev alatti diakoknak kotelezo. Amire ideertem megvaltozott a torveny es csak a 22 even aluliaknak kellett megccsinalni ezt a tesztet. Orultem neki, megsporoltam az arat es az idomet is. :) Kedden igy csak 6 ra ertem haza, kicsit idegeskedtem miatta, irtam Amandanak, de mondta, hogy nem problema, nyugodtan maradjak ameddig csak kell. 

Szerdan tehat ujra nekivagtam a vizsganak. Szinten ugyanazt a pontszamot ertem el, tehat nem sikerult. Ugy gondoltam adok meg egy eselyt magamnak csutortokon. Hisz a tuberculosis test eredmenye csak csutortokon 4 utan lessz meg, es az nelkul ugyse tudok regisztralni orakra. Tehat igy meg volt idom csutortokon reggel ujra probalni a a Reading testet. Es ujra nem siekerult. Most utoljara megkozelebb voltam 348 pontot kaptam a 351 helyett. Hihetetlen, hogy 3 ponton mult az egesz, hogy nem mehettem College levelre. A reading reszt nekem 3 oraba telt befejezni. Biztosan masnak 2 is eleg lenne ra, de en lassu vagyok.  :) Eloszor 24 kerdes volt, amikor befejeztem jott egy ujabb 48. Nehez volt a szamomra, nehezebb mint a TOEFL, pedig mas az ellenkezojet mondja. Szerintem azert is mert ezek a szavak idegenek voltak a szamomra, mig a TOEFL ben hasznalt szavak a sok gyakorlas hatasara nem. A masik gondom, hogy 6 honapja nem hasznalom a nyelvet, sokat felejtettem. Erzem magamon, hogy mennyire gyengebb vagyok mint amikor itt voltam.

A csutortoki TSI sikertelen vizsga miatt kellett tennem egy masik vizsgat, ami azt dontotte el, hogy milyen szintre kerulok az ESL ben. Az utolso szintre bekerultem. Tehat most az van, hogy 8 hetig ESL t kell tanulnom, de utanna automatikusan mehetek a College levelre. Kicsit szomoru voltam miatta az elejen, de mar nem. Igazabol a hasznomra fog valni, kicsit ossze szedem magam legalabb mielott neki vagok a Foiskolanak. :) Aggodtam az miatt hogy belesznek telve az osztalyok, de szerencsere meg sikerult a reggeli orakra regisztralni. Egyebkent meg utannam mar csak 3 szabad hely maradt. Nagyon kicsin mult hogy nem kestem le. Nah a lenyeg, hogy Hetfotol Pentekig minden nap kell suliba mennem, reggel 8 tol 12:30 ig. Tehat 4 es fel orat naponta egyelore ez csak az elso 8 hetben. Utanna szerintem csokken majd az orak szama. En azt hittem, hogy megoldhato lessz csak 9 tol menni suliban, de most nem. Igy aggodtam, hogy mit mond a csalad, hisz nem tudok Alexet suliba vinne, mikor Ryder elmegy, nekem is menni kell. Aranyos volt Amanda azt mondta ne aggodjak, majd o elviszi Alexet suliba ebben a nyolc hetben, de utanna probaljak meg 9 tol jarni suliba. Remelem sikerul. :) Ha a vizsgam sikerult volna College levelre, akkor megsporoltam volna 1200 dollart plusz ket honappal elorebb lettem volna. Azert ez az ESL orak sem olcsok, 8 hetre 1200 dollar plusz a konyveim. De tudjatok mit, nem is erdekel a penz, ez a legkevesebb amiert most aggodnek... :) Ennek a gondolkozasnak meg nagyon orulok. 

Penteken annyira orultem, mert vegre ez volt az elso nap amikor nem kellett mennem suliba. Ugyanis a papirok, tesztek, orvosi vizsgak miatt minden napomat ott toltottem el. 2 szer haza ertem 3 ra de ket nap csak este 6 ra. Penteken elmentem a Wells Fargo ba, ujranyitottam a regi bankszamlamat. Imadom hogy olyan kedvesek mindenhol. Amig varakozol van ingyen kave, viz, tea, forro csoki..... minden fele innivalo, candy. Majd egy nagyon finom csoki izesitosu kaveval tavoztam a bankbol. 


Bank utan egybol vasarolni mentem. Egyik kedvenc helyemre az Allen Outlet-be, ami csak 10 percre van tollem. Az elso uzlet ami ele beparkoltam a kedvencem, a Ralph Lauren volt. Olyan nagy izgalommal topogtam be, mar alig vartam, hogy vasarolhassak. Nagyon kivoltam ehezvel erre am. Kepzeljetek, hogy a 6 honap alatt amig otthon voltam csak ket cipot es egy bluzot vettem magamnak. Ez a rekordok rekordja. Mivel itt is minden hetvegen a mall ban voltunk, egy hetet nem tudtam elkepzelni vasarlas nelkul. De otthon mas volt.... tervek voltak. Mindig arra gondoltam, hogy azt a penzt felkell tennem a bankszamlamra, hogy meglegyen a suli altal kert osszeg, minden kicsi szamitott. A masik meg tudtam, hogy azert a penzert amiert otthon valami szar minosegu akarmit vennek, azert itt az outletekben miket vasarolhatok. :) A harmadik dolog meg csak 23 kilos lehet a csomagom, igy is alig tudtam valamiket elhozni, akkor meg minek vasarolni..... Ugy erzem a 6 honap nelkulozes meghozta a gyumolcset. Es vegre nem neztem, hogy mi mennyibe kerul, hogy mennyit koltok... amit  akartam megvettem. Imadom ezt az erzest. :)



Akedvenceim: Calvin Klein, Ralph Lauren, Tomi Hilfiger, American Eagle....az utobbiban csak a nadragokat szeretem... Amire ezeket az uzleteket osszejartam, mar bele is faradtam a vasarlasba....


Vettem fuzeteket, mappakat a suliba, jo szineseket.... yeahhhh :)

Egesz heten nem tudtam a barataimmal talalkozni a suli miatt. De pentekre bevolt tervezvel a nagy talalkozas.....  Mar alig vartam, hogy lathassak mindenkit. :)

Nah de mostmar nekem lepnem kell, igerem, hogy pentek estevel folytatom majd a kovetkezo bejegyzest.

Csodas vasarnapot mindenkinek!
Puszi
Dalmi

5 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök, hogy ilyen jól mennek a dolgok és boldog vagy! :) Megérdemled, hogy ez így is maradjon.
    Nem semmi, hogy egyesek hogy élnek... Húúúh... El vagyok képedve a családon. Tök jó, hogy részed lehet ilyenben is. Én is kipróbálnám. :P
    A vizsga miatt pedig ne aggódj. Mindennek oka van. Hipp-hopp újra gördülékenyen fog menni az angol. :)
    Szép hetet! Puszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Evi. Mostmar nem aggodom, tudod minden roszban lasd meg a jot. Csak keresni kell, de megtalalod! Ki tudja, majd itt talalkozom nagyszeru emberekkel. :) Neked is egy tovabbi csodas hetet!

      Törlés
  2. Szuper ,hogy ilyen jól alakulnak a dolgaid.:)

    VálaszTörlés
  3. Tényleg örömmel tölti el az embert ha látja, hogy ha valaki valamit eltervez, azt véghez is tudja vinni, még akkor is ha nagyon nehéz és néha semmi értelmét nem látja... Mosolyt csal az ember arcára a rossz és nehéz időkben is. Itthon nagyon vacak a helyzet, jól tetted hogy elmentél. Itt egyre csak roszabb... De nagyon örülök neki, hogy neked sikerült :) Méghozzá milyen jól sikerült, csak így tovább :) Ilyenkor néha én is látom a fényt az alagút végén, hogy még van remény.. és történnek még jó dolgok jó emberekkel... még ha ritkán is.
    Csak így tovább,
    Vigyázz magadra!

    VálaszTörlés