2013. március 26., kedd

Still alive :) A little bit about Iran and the culture.

Ahogyan latjatok, meg nem fejeztem be a blogot, amig meg lessz valami, ami Amerikahoz kot, addig nem is fogom. Nem fogok olyan surun irni mar, mint eddig, de azert kozbe kozbe tudatom, hogy mi van velem, velunk. 

Ugy gondolom ez az en blogom nem egy atlagos, nem is annyira a gyerekek vagy csalad viselkedesere, eletere tert ki, Au-Pairkedesre, inkabb volt tele szemelyes dolgokkal, ahogy az en kis eletem alakult az egy ev alatt, a kis szerelmi tortenetemre. Talan tul sok mindent is megosztottam, de nem banom. Ilyen vagyok en, ezek voltak azok az erzelmek, amit jol esett leirni, megorokiteni. :) :) :) 

Au-Pair evem csodas volt, mindenkinek ajanlanam ezt a lepest az eleteben. Ha ossze hasonlitom az Angliai evemmel, eg es fold a kulonbseg. Ugy erzem Amerika nekem nagyon ossze jott, annak ellenere, hogy neha voltak rosz napok. Dehat kinek nem? Csalad nem volt gazdag, sok mindenben nem reszesultem altaluk, de a lenyeg, hogy magam igyekezetebol sikerult. A legnagyobb szerzett kincsem az Sasha. Itthon letem alatt, minden nap erosodott bennem a tudat, hogy mennyit koszonhetek az Istennek, hogy van o nekem, nem birok halalkodni. Nem el tavolodtunk egymastol ez a szinte ket honap alatt, hanem ez meg inkabb ossze hozott minket, es ugy erzem, erositete a szerelmunket. Annak ellenere, hogy nem lehetunk egymas kozeleben, lelekben mindig itt van velem, nincs olyan fel ora, hogy ne jutna eszembe, ne gondolnek ra, ne keszitenek minden apro dologrol fenykepet amit elkuldhetek neki, hogy legyen egy kis elkepzelese, milyen itt az elet. Allatainkat fotoztam neki, borju szuleteset lefilmeztem, azert a felvetelert masfel orat ultem a 'pajtaba', olyan lelkesedessel mutattam mindezt neki. Mostonaba minden egyes reggel ugy ebredek, hogy elmondom magamnak, hogy meg 14 nap, 13 nap, 12 nap...... holnap mar csak 11 nap s vegre talalkozhatom vele. :)

Annyi mindent elterveztunk, amit szeretnenk csinalni egyutt ez a 3 honap alatt, lakast szeretnenk kimeszelni, par dolgot venni, kis utazasok stb....  Beszereztem par tepsit, torta sutot, kloffolot, olyan dolgokat, amire majd szuksegem lessz, egesz nap lessz idom sutni - fozni. :) Rengeteg fuszert vettem, olyan dolgokat, termekeket, amit nagyon hianyoltam kintrol. Most fel keszulok jo rendesen mindenbol. :) Inkabb veszek mar egy tepsit mint egy akar milyen ruha darabot magamnak. :) Valtozasokon mentem mar en is keresztul, megfordultak a dolgok fontossaganak sorrendje. A lenyeg mar csak az, hogy boldog, boldogok legyunk egyutt. 

Jo volt kicsit a csaladdal lenni, meg baratok persze, de mar alig varom vissza menjek. Egyre inkabb csak azzal szembesulok, hogy ez mar itt nem az en eletem. Ez mar nem eleg nekem, amit ez a falu, szomszed varoskak tudnanak nyujtani. Hazajonni mindig jo, de latogatoba eleg is, ahogy Vivi mondana most, "Szeretek kulfoldinek lenni". Olyan nagyon jol meg is fogalmazta o ezt. 

Ket hete nagy buzgon neki kezdtem perzsat tanulni, azota minden nap par orat ez a nyelv tanulasaval toltok. En, aki meg a romant se birtam folfogni, csodalkozom is, hogy epp egy ilyen perzsa nyelvnek nekikezdtem. Az eltokeltseg megvan, en ha torik ha szakad egy ev mulva perzsaul akarok beszelni. Lassan, de eleg szepen haladok, estenkent atszoktuk Sashaval venni az aznapi uj szavakat, leckeket. Ugy gondolom odakint majd meg tobb idom lessz erre, tobbett tud Sasha is segiteni nekem. Szulei mivel nem beszelnek angolul, igy nagyon nagyon szeretnek veluk beszelni perzsaul. Ha megakarsz tanulni egy nyelvet, nagyon kell hozza az akarat es egy jo nagy ok, hogy miert szeretned azt tudni. Igy voltam en az angollal is annak idejen. 

Mindenki azt kerdi tollem, hogy nem felek, hogy Irani csavom van, ettol a kulturatol stb..... De nem, egyaltalan nem.... sot. Ahogy mi Europaik felunk ettol a kulturatol, ok epp ugy felnek az Europaitol. Elkepzelesuk szerint, az Europai nok konnyuveruek es megcsaljak a ferjuket stb..... Ok ezeket latjak, ezt halljak....ezert is felnek belemenni egy ilyen hazassagba. (Szerencsere ilyen gondom nincs Sashaval) Annyit olvastam utanna, sok filmet megneztem, ami ott jatszodik, szomoru tortenetekkel, de semmi nem riasztott vissza, es nem is fog, elszant vagyok, eldontottem, tudom, hogy mit akarok. Az egyik cime: Lanyom nelkul soha. Jo megnezni. Egy Amerikai norol meg az Irani ferjerol szol, haza utaznak latogatoba, azt ott ragadnak, nem tud a no jonni el a gyerekevel, mivel ott masak a torvenyek. Peldaul ha a geyrek het eletevet betoltotte, akkor vallaskor az apanak itelik, ezert sok mai mas orszagbol jott nok kuszkodnek a gyerek vissza szerzeseert, stb.... Teny hogy sok ilyen tortenet van, de meg mindig nem altalanosithatunk, hogy minden Irani ferfi ilyen. Nem kell messzire menni, akar a faluba is talalhatok magamnak egy 'hulyet'.... En meg mindig azt mondom, hogy nem szabad altalanositani, mindenhol megtortenhet minden. Par hete vetettem is anyuval Magyarorszagon egy konyvet, cime, A ketszinu Iran. Egy magyar no irta, akik 2003 ban koltoztek ki a gyerekevel es ferjevel Tehranba. Nem regeny, hanem az ottani eletet irja le. Erdemes elolvasni. (Mar akit erdekel ez a kultura) Tobb magyar novel is van benne interju keszitvel akik Tehranban elnek. Sot egyik magyar no ferjenek meg masadik felesege is van, egy haztartasban elnek harman, vele is keszult interju.  Ezt mar nem tudnam elfogadni, de mindenkinek a sajat elete, es ugy alakitja, ahogy eppen szeretne. Egyebkent meg ha egy ferfi masadik feleseget szeretne, abba az elso felesegnek a beleegyezese kell, ha nem egyezik bele nem tud nosulni ujra. Es ez esetekben is kulon hazban, talan meg varosokban is szokott elni a ket no. De ez a magyar no eseteben harman negy gyerekkel egy lakasban eltek, ket gyerek az egyik notol, ketto a masiktol. Megengedett, de megis nagyon ritka ott is ha valakinek van ket felesege. Gazdag csavo kell az legyen :D Nincs elegendo penz eltartani ket asszonyt, :D azok egyforman is kell reszesuljenek mindenben. Ugy erzem mar mar tobbett kezdek tudni a tortenelmukrol, mindenrol mint maga Sasha. Meg a nyelvet is nyelvtan szempontjabol jobban vagom mint Sasha, haha :D :D

Epp azt is olvastam, hogy milyen sok Irani fiatal tanul Magyarorszagon, legtobbjuk persze orvosira jar, esetleg mernok. Kevesen maradnak belolluk Magyarorszagon, pontosan nem tudom, de nagyon sok szazaleka egyetem utan hazakoltozik, nyugatabbra megy, vagy Amerika. A mernok meg az orvos a ket legjobban ertekelt szak Iranban. Mindig ugy is szolitjak emg oket, hogy Doktor Ur, Mernok Ur, a lenyeg hogy az 'Ur' at mindig oda teszik, errol egybol Sasha jutott eszembe, mert o is mernok. A szulei orvosira akartak, hogy menjen (hat persze mikor mindketten orvosok), de neki semmikepp sem tetszett....

Valami forumot is tallatam, ahol sok magyar lany irta, hogy Irani volt a baratja, haromnegyed reszenek szomoru tortenete volt. Altalaban a gond az volt, hogy a pasinak mar volt csaladja otthon, amit kesore tudtak meg a magyar lanyok..... Biztos vagyok benne, hogy ilyentol nem kell feljek. Viszont mindannyian ugyanazt irtak, hogy az Irani fiuk tele vannak erzelmekkel, ki tudjak mutatni azt minden fele fajta formaban es nagyon tudjak, hogy kell egy lannyal banni. 

Erdekes ez az Iran, kicsi utanna olvasgatas utan levoltam dobbenve. Metro Tehranban: 1 szerelveny csak noknek, 1 a ferfiaknak, 1 vegyes, de abba helyiek nem mennek be, csak kulfoldiek. Buszon nok hatul, ferfiak elol ulnek, kulon bejaraton szallnak fel. Vagy hajnali 5 kor megy a vonat, a nap kell fel, a vonat megall a semmi kozepen, az osszes utassa leszall imatkozni, visszaulnek, mennek tovabb..... meg a tomegkozlekedes is mennyire alkalmazkodik a szokasokhoz... leggyakoribb mutet a szuzhartya mutet, ez nagyon megy, persze titokba, hazassag elott ha volt egy lanynak nemi elete, egyszer muteten esik at.... A masik leggyakoribb az orr mutet, ez is mar mar mindennapos a lanyok koreben, mivel altalaban az irani lanyoknak kicsit hargas az orrok. :) meg rengeteg peldat tudnek irni, amin mi csak csodalkozni tudunk. Talan hulye vagyok, de ha Sasha hazakoltozne, meg oda is mennek vele, sot meg vonz is az a kornyek, biztosan nehezsegek aran, de ugy erzem betudnek illeszkedni a szerelmunkert. (Ami szerintem nem tortenne meg, tuti nem szeretne hazamenni, foleg amig ez a rendszer van). Sot mar a salakat is elkezdtem probalgatni, hogy is allna, he elkene takarnom a hajam. :)


Ennyi haj meg kiloghat :) Ugye nem is olyan rossz :D


Gulnaz keszitette ezt a slide showt, tegnap kuldte at nekem, meg is lepodtem, nagyon aranyos volt ez tolle! :)

Meg itt egy kis szerelmes szam is, az utobbi idoben nagyon sokat hallgattam. :) Bryan Adams: Can t stop loving you.


Most hagyom is az irast majd meg jelentkezek. A lenyeg Aprilis 5 en mar Texasba fekszem le :) Can t wait for it! <3 <3 <3

6 megjegyzés:

  1. el sem hiszem hogy mar jossz is vissza :-)

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy írtál erről a cultural difference-ről. Az én párom is muszlim és elég nehezen fogja fel a baráti köröm és a családom az ő szokásait, de természetesen elfogadják. Én már áttértem az iszlámra :) Te hogy vagy ezzel? Imádom minden percét olvasni a blogodnak!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ilyen bejegyzesek mindig feldobjak a napom/estem :) Koszonom szepen! :) Az atteresen meg nem gondolkodtam el, nem hiszem, hogy ez bekovetkezne, de sohasem lehet tudni.:)Erdekelne a torteneted, miert dontottel ugy, hogy atalsz az iszlamra, meg honnan van a parod? Amiota en igy belecsoppentem a Middle East culturaba, nagyon erdekelnek az ezzel kapcsolatos dolgok. Az igazsag az, hogy az itthoni barataim, csaladom, rokonaim feltenek.... ellenezni nem elleneznek, csak feltenek ettol a culturatol... az en baratom nem tartsa ugy igazan be a vallassat, de mas aki 5szor imatkozik minimum egy nap olyan rossz ember csak nem lehet. :) Az itthoni emberek mar a muszlim szotol megremulnek, amit nem ertek miert..... Amerikaban viszont mar nincs ezzel problema :)

      Törlés
  3. Ha adsz egy email címet akkor szívesen leírom az én storymat és megmutatom az én kendős képemet is :)

    VálaszTörlés